12 November, 2013

БУРЕК КОЦКИ






Потребно:

-500 гр. кори за пита
-400 гр. мелено месо
-2 главици кромид
-200 мл. минерална вода
-200 мл. јогурт
-100 мл. масло за јадење
-2 јаца
-сол , црн бибер , зачини по вкус

Подготовка:

Кромидот ситно се сецка , се зпржува во масло , се додава меленото месо , зачините и се се запржува заедно.
Корите се делат на три дела и првиот дел се реди во тава бр. 40 намачкана предходно со масло.
Врз нив се нанесува една половина од смесата со месото и се покрива со втората половина од корите. Се распоредува и преостанатиот дел од смесата со месо и се прекрива со последниот дел од корите. Се сечи на коцки и се потурува со смеса од вода , јогурт и масло за јадење. Се остава да ја впие течноста и се печи на Т од 200 степени . Пред крај се премачкува со две матени јајца и повторно се враќа во рерна и се допеква додека порумени.

No comments:

Post a Comment