17 November, 2013

ТОРТА КАРАЏОРЏЕВА






I  дел:

-10 белки се бијат во цврст снег со 300 гр. шеќер , се додаваат 300 гр. сецкани ореви , 3 лажици брашно и  1 пакетче прашак за пециво. Се меша со дрвена лажица и се печи во плех обложен со хартија на  Т 180 степени околу 15-20 мин.

II  дел:

-10 лажици шеќер се топат додека не се добие карамел. Се истура на плехче обложено со мрсна хартија и се остава да олади. Потоа се толчи во ситен прав и се посипува врз печените белки.

III  дел:

-2 пртокали се цедат  и со сокот се прска грилијажот и тестото.

IV  дел:

-2 јајца се бијат со 2 лажици шеќер и се варат на пареа. 125гр. маргарин се бие и се додава во смесата. Потота на пареа се топат  2 чоколада за готвење и  и се додаваат во кремот.

V  дел:

-10 жолчки , 10 лажици шеќер и 2 кесички ванила се бијат и се варат на пареа. 250 гр. маргарин пенесто се бие , му се додава на жолчките и се нанесува врз чоколадниот дел. Се сечат 3 ленти и се редат една врз друга. Целата торта се премачкува со 2 кесички шлаг крем од чоколадо.

No comments:

Post a Comment