Потребно:
-500 гр. танки кори за пита
-500 гр. сецкани шампињони
-150 гр. ориз
- 2 главици кромид
- 4 лажици соини трошки
-1/2 кесичка прашак за пециво
-1/2 лажица мешан зачин
-100 мл.кисела вода
- масло за јадење
- сол , црн бибер
Подготовка:
Кромидот и печурките се пржат во масло , оризот се вари , а соините трошки се полеваат со врела вода и се оставаат да набабрат. Содржината во тавата ја посолуваме , ги додаваме зачините , биберот , пецивото, исцедените ориз и соја и добро промешуваме. Кората ја свиткуваме на половина , а потоа уште еднаш на половина за да добиеме долга лента. Премачкуваме со кисела вода и масло за јадење. Се нанесува од филот и се витка во форма на триаголник. Триаголниците се редат на плех обложен со хартија за печење , се попрскуваат со кисела вода и масло и се печат на Т од 200 степени додека поруменат.
No comments:
Post a Comment