05 December, 2015

ПОСНИ ТРИАГОЛНИЦИ



Потребно:

-500 гр. танки кори за пита
-500 гр. сецкани шампињони
-150 гр. ориз
- 2  главици  кромид
- 4 лажици соини трошки
-1/2 кесичка прашак за пециво
-1/2 лажица мешан зачин
-100 мл.кисела вода
- масло за јадење 
- сол , црн бибер

Подготовка:

Кромидот и печурките се пржат во масло , оризот се вари , а соините трошки се полеваат со врела вода и се оставаат да набабрат. Содржината во тавата ја посолуваме , ги додаваме зачините , биберот , пецивото, исцедените ориз и соја и добро промешуваме. Кората ја свиткуваме на половина , а потоа уште еднаш на половина за да добиеме долга лента. Премачкуваме со кисела вода и масло за јадење. Се нанесува од филот и се витка во форма на триаголник. Триаголниците се редат на плех обложен со хартија за печење , се попрскуваат со кисела вода и масло и се печат на Т од 200 степени додека поруменат.


No comments:

Post a Comment