За тесто:
-250 гр. маргарин
-1 шола шеќер
-2 јајца
-4 шоли брашно
-1 прашак за пециво
Јајцата се миксаат со шеќерот и му се додава маргаринот. Откако убаво ќе се измати се додава брашното и се замесува со рака. Се дели на два дела и се остава неколку часа во фрижидер.
За фил од тиква:
-500 гр. тиква
-200 гр. мелени плазма бисквити
-3 јајца
-100 мл. слатка павлака
-100 гр. шеќер
-зачини: карафилче, цимет и арома од бадем
Тиквата се вари , се пасира и се додаваат зачините. Јајцата се миксаат си шеќерот и заедно со останатите состојки се додаваат во тиквата и убаво се соединува смесата.
Едниот дел од тестото се вади од фрижидер и се распоредува во правоаголна тава бр. 40 предходно премачкана со маргарин. Се нанесува филот од тиква и вториот дел од тестото се ренда над филот. Се печи на Т од 200 степени додека порумени.
No comments:
Post a Comment