Потребно:
-400 гр. брашно
-400 гр. шеќер
-400 мл. вода
-1 1/2 лажичка сода бикарбона
-2 лажици мед
-2 лажици какао
-зачин за меденјаци (каранфилче , морско оревче, цимет)
-мармалад од вишни
За глазура:
-200 гр. чоколадо за готвење
-60 гр. маргарин
Подготовка:
Водата и шеќерот се ставаат во сад и се промешуваат. Кога ќе се стопи шеќерот се додава брашното и полека се се меша со миксер убаво да се изедначи. Постепено се додаваат и останатите состојки. Плехот од шпоретот се намастува , се истура смесата , убаво се рапоредува и се печи на Т од 200 степени околу 20 мин. додека поцрвени. Окако ќе олади се премачкува со мармалад од вишни или друг вкус по желба. Чоколадото се топи на пареа со маргаринот и се прелива преку целиот колач.
No comments:
Post a Comment