Бисквит:
-320 гр. брашно
-150 гр. шеќер
-100 гр. маргарин
-2 жолчки
-2 лажици какао
-1/2 пакетче прашак за пециво
-1/2 кисела павлака
-6 белки
-150 гр. кокос
-150 гр. шеќер
Во сад го ставаме брашното, маргаринот, жолчките, какаото, пецивото и павлаката и замесуваме тесто. Го делиме на два дела и правиме кора колку тава бр. 40. Ја мачкаме со масло и ја ставаме првата кора. Белките добро ги матиме во цврст снег со шеќерот и постепено го додаваме кокосот. Смесата ја истураме врз кората во тавата. Од останатото тесто развлекуваме уште една кора и ја ставаме врз белките. Се печи на температура од 180 C околу 20 мин.
Крем:
-4 жолчки
-2 кесички пудинг од ванила
-650 мл.млеко
-150 гр. маргарин
-100 гр.шеќер
-200 гр. чоколадо
Жолчките пенесто се миксаат со шеќерот и се додаваат пудинзите и малку од млекото. Останатото млеко се вари и се додаваат жолчките и се варат додека згусни. Се остава да излади и се додава маргаринот. Над оладените кори се става кремот и се прелива со глазура од две стопени чоколада.
-320 гр. брашно
-150 гр. шеќер
-100 гр. маргарин
-2 жолчки
-2 лажици какао
-1/2 пакетче прашак за пециво
-1/2 кисела павлака
-6 белки
-150 гр. кокос
-150 гр. шеќер
Во сад го ставаме брашното, маргаринот, жолчките, какаото, пецивото и павлаката и замесуваме тесто. Го делиме на два дела и правиме кора колку тава бр. 40. Ја мачкаме со масло и ја ставаме првата кора. Белките добро ги матиме во цврст снег со шеќерот и постепено го додаваме кокосот. Смесата ја истураме врз кората во тавата. Од останатото тесто развлекуваме уште една кора и ја ставаме врз белките. Се печи на температура од 180 C околу 20 мин.
Крем:
-4 жолчки
-2 кесички пудинг од ванила
-650 мл.млеко
-150 гр. маргарин
-100 гр.шеќер
-200 гр. чоколадо
Жолчките пенесто се миксаат со шеќерот и се додаваат пудинзите и малку од млекото. Останатото млеко се вари и се додаваат жолчките и се варат додека згусни. Се остава да излади и се додава маргаринот. Над оладените кори се става кремот и се прелива со глазура од две стопени чоколада.
No comments:
Post a Comment