05 November, 2013

PIZZA ПОЛЖАВЧИЊА



За тесто:
-750 гр. брашно
-200 мл. млеко
-200 мл. јогурт
-1 лажичка шеќер
-1 свеж квасец
-100 мл. масло
-1 јајце
-1 лажичка сол
-сусам
 Во помал сад се соединуваат млакото млеко, шеќерот, квасецот и две лажици брашно. Добро се промешува и се остава да надојди.
Во друг сад се соединува половина од брашното, останатите состојки и надојдениот квасец. Се замесува тесто и постепено се додава преостанатото брашно. Измесеното тесто се остава на топло да надојди.
За фил:
-200 гр. сецкана шунка
-200 гр. рендан кашкавал
-300 мл. кечап
-оригано
-100 гр. маргарин
-1 жолчка
Кашкавалот се ренда на крупното ренде , а шунката се сецка .Маргаринот и жочката пенесто се матат. Надојденото тесто се дели на два дела. Од секој дел се сучи правоаголна кора со
дебелина од 5 мм. и се премачкува со смесата од жолчка и маргарин. Потоа се премачкува со кечап , се посипува со шунка , кашкавал и оригано и се витка во ролат. Со остар нож се сечат парчиња со дебелина од 1 см. и се редат на плех обложен со хартија. Одозгора се премачкуваат со јајце и се посипуваат со сусам. Се печат на 200 C околу 15 мин.

No comments:

Post a Comment