Бисквит:
-6 белки
-200 гр. шеќер
-120 гр. брашно
-100 гр. растопен маргарин
-2 лажици какао
-1/2 кесичка прашак за пециво
-100 гр. сецкани ореви
Белките се миксаат со шеќерот додека се добие цврст снег. Брашното , какаото и прашакот за пециво се мешаат , се додаваат постепено во снегот од белки и на крајот се додава стопениот маргарин и сецканите ореви. Смесата се истура во намастена правоаголна тава бр.40 и се печи на Т од 180 степени околу 20-25 мин.
Крем од црно чоколадо:
-400 гр.слатка павлака
-300 гр. чоколадо за готвење
Слатката павлака и чоколадото се загреваат на оган со постојано мешање се додека не се стопи чоколадото и не се добие изедначена смеса (но не смее да зоврие). Се остава да олади и да одстои еден час во фрижидер. Потоа се микса се додека не се добие густ чоколаден крем .
Крем од бело чоколадо:
-600 гр. слатка павлака
-300 гр. бело чоколадо
Постапката е иста како за кремот со црно чоколадо .
Крем од боровинки:
-половина од кремот од бело чоколадо
-300 гр. боровинки
-100 гр. шеќер
-екстрат од ванила
Кремот од бело чоколадо се дели на пола. Боровинките се варат со шеќерот и ванилата додека се згуснат како за слатко и откако ќе оладат му се додаваат на белиот крем.
Смеса од жолчки и желатин:
-6 жолчки
-250 гр. шеќер во прав
-2 кесички желатин
-200 мл. вода
Откако ќе се подготват трите креми на крај започнува подготовката на смесата со желатин. Двете кесички со желатин се потопуваат во 200мл. вода и се остава да набубри. Се додава 250 гр. шеќер во прав и се топи на оган но не смее да зоврие. Настрана се бијат шесте жолчки и му се додаваат на изладениот желатин. Повторно се враќа на оган и се бие со миксер додека не се изедначи смесата. Додека е топло подеднакво се распоредува во трите креми и убаво се соединува со матење.
На оладениот бисквит најпрво се нанесува белиот крем , па кремот од боровинки и најгоре се премачкува со кремот од црно чоколадо.
No comments:
Post a Comment