31 May, 2015

ПАРФЕ КОЦКИ



Бисквит:

-6 белки
-200 гр. шеќер
-120 гр. брашно
-100 гр. растопен маргарин
-2 лажици какао
-1/2 кесичка прашак за пециво
-100 гр. сецкани ореви

Белките се миксаат со шеќерот додека се добие цврст снег. Брашното , какаото и прашакот за пециво се мешаат , се додаваат постепено во снегот од белки и на крајот се додава стопениот маргарин и сецканите ореви. Смесата се истура во намастена правоаголна тава бр.40 и се печи на Т од 180 степени околу 20-25 мин.


Крем од црно чоколадо:

-400 гр.слатка павлака
-300 гр. чоколадо за готвење

Слатката павлака и чоколадото се загреваат на оган со постојано мешање се додека не се стопи чоколадото и не се добие изедначена смеса (но не смее да зоврие). Се остава да олади и да одстои еден час во фрижидер. Потоа се микса се додека не се добие густ чоколаден крем .

Крем од бело чоколадо:

-600 гр. слатка павлака
-300 гр. бело чоколадо

Постапката е иста  како за  кремот со црно чоколадо .

Крем од боровинки:

-половина од кремот од бело чоколадо
-300 гр. боровинки
-100 гр. шеќер
-екстрат од ванила

Кремот од бело чоколадо се дели на пола. Боровинките се варат со шеќерот и ванилата додека се згуснат како  за слатко и откако ќе оладат му се додаваат на белиот крем.

Смеса од жолчки и желатин:

-6 жолчки
-250 гр. шеќер во прав
-2 кесички желатин
-200 мл. вода

Откако ќе се подготват трите креми  на крај започнува подготовката на смесата со желатин. Двете кесички со желатин се потопуваат во 200мл. вода и се остава да набубри. Се додава 250 гр. шеќер во прав и се топи на оган но не смее да зоврие. Настрана се бијат шесте жолчки и му се додаваат на изладениот желатин. Повторно се враќа на оган и се бие со миксер додека не се изедначи смесата. Додека е топло подеднакво се распоредува во трите креми и убаво се соединува со матење.

На оладениот бисквит најпрво се нанесува белиот крем , па кремот од боровинки и најгоре се премачкува со кремот од црно чоколадо.



No comments:

Post a Comment