22 April, 2014

ЕГИПЕТСКА ТОРТА

Египетска торта


Кори:

-7 белки
-7 лажици шеќер
-3 лажици брашно
-100 гр. мелени ореви
-1/2 пакетче прашак за пециво

Белките се миксаат со шеќерот во цврст снег. Се додаваат брашното промешано со прашакот за пециво и мелените ореви и полека се меша. Се печи во правоаголна тава бр. 40 обложена со хартија за печење на Т 180 степени околу 15 мин. На ист начин се печат две вакви кори и се сечат надолжно да се добијат четири ленти.

Фил I :

-14 жолчки
-20 лажици шеќер
-16 лажици брашно
-3 кесички ванилин шеќер
-1 л. млеко
-200 гр. маргарин

Жолчките пенесто се миксаат со шеќерот и ванилата и наизменично се додаваат брашното и 400 мл. млеко и убаво се соединува. Останатото млеко се става во сад на оган , се додава смесата од жолчки и се вари како крем.  Се трга настрана , се покрива со проѕирна фолија и се остава да олади. Ладен кремот се соединува со 200 гр. маргарин.

Фил II :

-150 гр. шлаг во прав
-450 мл. изладено млеко (по потреба )
-200 гр. мелени ореви
-грилијаж

Шлагот во прав се мати со млекото (подобро е да биди погуст) и се додаваат мелените ореви и грилијаж.

Грилијаж:

-200 гр. шеќер

Шеќерот се топи на оган и штом ќе добие светло-кафеава боја се истура во плех обложен со хартија и се остава да се стврдни. Потоа се толчи или мели во машина за мелење ореви.

Се филова кора -I фил- II фил и така сите кори. За премачкување на тортата можи да се остави од I фил или да се премачка со шлаг крем од ванила.


No comments:

Post a Comment