Домашна штрудла со ореви |
Тесто:
-1 квасец
-1 лажица брашно
-1 лажица шеќер
-1/2 шола млеко
-125 гр. путер
-600 гр. брашно
-4 полни лажици шеќер
-3 жолчки
-1 јајцe
-екстрат од ванила
-4 лажици јогурт
-рендана кора од портокал
-прстофат сол
Квасецот се зафаќа со една лажица шеќер, пола шола млеко ,една лажица брашно и се остава да надојди. Путерот се дроби и се додаваат 400 гр. брашно,шеќерот, солта,ванилата и кората од портокалот. Се прави вдлабнатина на средината и се додаваат останатите состојки. Се замесува тесто и постепено се додава останатото брашно. Се остава на топло еден час да го зголеми волуменот. Потоа тестото се дели на два дела и секој дел се развлекува во кора со должина на плехот .Секоја кора целосно се премачкува со фил , се витка во ролат и се боцкаат ролатите на неколку места од страната да не пукаат во печењето.
Се печат 40 мин ,прво 20 мин. на 175 C, а потоа 20 мин. na 150 C.
Фил:
-500 гр. мелени ореви
-200 гр. суво грозје
-250 гр. шеќер
-200 мл. млеко
-екстрат од ванила
-рендана кора од портокал
Мелените ореви се попарваат со млекото и се додаваат останатитте состојки.
No comments:
Post a Comment