14 November, 2013

ЛАМБАДА КОЛАЧ






Бисквит:

-6 јајца
-150 гр. шеќер
-150 гр. брашно
-1/2 пакетче прашак за пециво

 Белките се одвојуваат од жолчките и се миксаат со шеќерот во цврст снег , потоа постепено се додаваат жолчките една по една . Брашното се меша со прашакот за пециво , се додава во смесата и полека се меша со дрвена лажица. Се печи во плехот од шпоретот на Т од 180 степени околу 15 мин.

Жолт крем:

-1 л. сок од портокал (или 4 дл. сируп за растворање од портокал и 6 дл. вода)
-3 кесички пудинг од ванила
-7 лажици шеќер
-300 гр. кекси petit beure


Во сокот од портокал се варат пудинзите од ванила и шеќерот и топло се прелива  преку топлиот бисквит . Преку жолтиот крем се редат кексите.

Бел крем: 

-12 лажици брашно
-12 лажици шеќер
-1 л. млеко
-250 гр. маргарин

Брашното , шеќерот и млекото се варат во крем и кога ќе олади му се додава 250гр. маргарин , убаво се соединува и се премачкува врз кексите.

Глазура:

-200 гр. чоколадо за готвење
-200 гр. маргарин

Со глазурата се премачкува колачот и се украсува со рендано чоколадо.


No comments:

Post a Comment