Тесто:
-400 гр. брашно
-4 жолчки
-250 гр. маргарин
-неполна шола шеќер
-1 кесичка парашак за пециво
-2 кесички ванилин шеќер
Фил:
-4 белки
-200 гр. шеќер
-300 гр. вишни исчистени од семките и исцедени
-100 гр. сецкани ореви
-малку шеќер за посипување на вишните
Подготовка:
Жолчките се миксаат со шеќерот , се додава маргаринот , брашното , пецивото , ванилите и се замесува тесто. Тестото се дели на два дела. Едниот дел се плеска на плехчето , а другиот се става во замрзнувач да замрзни. Над тестото во плехот се редат исцедените вишни , се ставаат сецканите ореви и се посипуваат со малку шеќер. Замрзнатото тесто се вади од фрижидер и половина се ренда врз вишните и оревите. Четирите белки се миксаат со шеќерот во цврст снег и се нанесуваат над ренданото тесто , а врз белките се ренда преостанатиот дел од замрзнатото тесто . Се печи на Т од 180 степени додека порумени. Јас користев правоаголна тава бр. 32
No comments:
Post a Comment