Состојки за кори:
-10 јајца
-10 лажици шеќер
-8 лажици ореви
-4 лажици брашно
-1 пакетче прашак за пециво
-500 мл. чоколадно млеко за корите
Се миксаат пет белки со пет лажици шеќер во цврст снег и постепено се додаваат пет жолчки една по една и убаво се миксаат. Се додаваат две лажици брашно помешано со половина пакетче прашак за пециво, четири лажици мелени ореви и полека се меша со дрвена лажица.
Се печи во правоаголна тава бр.40 обложена со хартија на Т од 200 степени. Се печи уште една ваква кора.
Фил:
-300 гр. шлаг во прав
-400 мл.млеко
-700 гр. кисела павлака
-250 гр. шеќер во прав
-300 гр. мелени плазма кекси
Шлагот се мати со ладното млеко додека се добие саканата густина. Киселата павлака, мелените плазма кекси и шеќерот во прав убаво се мешаат додека се добие мазен крем и се додаваат шест лажици од изматениот шлаг.
Првата кора се прелива со чоколадното млеко, се премачкува со половина од кремот со павлака, а врз него се става половина од шлагот. Се поклопува со втората кора и се повторува целата постапка. Одозгора се украсува по желба.
No comments:
Post a Comment