Состојки:
-175 гр. брашно
-100 гр. омекнат маргарин
-130 гр. шеќер
-5 јајца
-1 лажичка прашак за пециво
-1 лажичка екстрат од ванила
-малку сол
Прелив:
-250 мл. кондензовано млеко
-250 мл.слатка млечна павлака
-250 мл.обично полномасно млеко
-500 гр. течна карамела или шлаг ( за одозгора)
Подготовка:
Маргаринот пенесто се мати, се додаваат шеќерот , јајцата и ванилата. Се мати со миксерот на најголема брзина додека не постане глатка и пенеста смеса. Се додава просеаното брашно со прашакот за пециво и малку сол. Се меша и се турва во намастен и посипан со брашно плех со димензии 30x22см. Се печи во предходно загреана рерна на 180 степени околу 15 мин. Се остава половина час да се олади.
Се меша кондезованото млеко, павлаката и обичното млеко , се прелива преку колачот и се остава преку ноќ во фрижидер да ја впие течноста. Се турва целата количина иако се чини дека е многу. Колачот треба да плива во млеко. Потоа се премачкува со карамела.
No comments:
Post a Comment