Поребно:
-600 гр. брашно
-3 јајца
-150 гр. шеќер
-150 гр. мед
-40 гр. маргарин
-1 кесичка прашак за пециво
-зачини (канела, морско оревче, каранфилче)
-рендана кора од портокал
-300 гр. чоколадо за готвење
-масло за јадење
Подготовка:
Јајцата се матат со шеќерот полека со жица па се додава брашното, медот и маргаринот кој предходно го стопивме и оладивме. Се ренда кората од портокал, се додаваат зачините и се соединува. Се добива лепливо тесто кое се покрива со проѕирна фолија и се остава да одстои еден ден на собна температура. Одкако ќе одстои тестото се стврднува и лесно се развлекува во кора и се вадат саканите форми. Се печат на 200 степени околу 7-8 мин.
Откако ќе оладат се чоколадираат со глазура од 300 гр. чоколадо стопено со неколку лажици масло.
No comments:
Post a Comment