Крем:
-250 гр. чоколадо за готвење
-200 чоколаден нугат крем
-750 мл. слатка павлака
-100 гр. сецкани лешници
Павлаката се загрева на оган (но не смее да зоврие), се трга настрана и се додава чоколадото за готвење и нугат кремот. Се меша додека се соедини и се става во фрижидер да одстои неколку часа, а најдобро е да преноќи. Лешниците се дробат и пропржуваат. Во добро изладената крема се додаваат лешниците и се микса со миксерот додека се згусни.
Бисквит:
-4 јајца
-3 лажици ладна вода
-100 гр. шеќер
-75 гр. брашно
-15 гр. какао
-25 гр. густин
-1 кесичка прашак за пециво
Се двојат белките од жолчките. Белките се миксаат со водата и постепено се додава шеќерот.Потоа се додаваати жолчките една по една. Брашното , густинот , пецивото и какаото се мешаат и постепено се додаваат во белките и се меша со дрвена лажица
Се печи во правоаголна тава бр. 40 обложена со хартија на Т 185 степени околу 20 мин. Бисквитот се остава да олади и со конец се сечи хоризонталано да се добијат две теста.
Се премачкуваат со кремот и се се украсува со рендано чоколадо или чоколадни трошки.
Оргиналниот рецепт ќе го најдете на следниот линк:
http://www.ljiljananieder.com/recepti-detalji/slatko/rajski-kolac-37
-750 мл. слатка павлака
-100 гр. сецкани лешници
Павлаката се загрева на оган (но не смее да зоврие), се трга настрана и се додава чоколадото за готвење и нугат кремот. Се меша додека се соедини и се става во фрижидер да одстои неколку часа, а најдобро е да преноќи. Лешниците се дробат и пропржуваат. Во добро изладената крема се додаваат лешниците и се микса со миксерот додека се згусни.
Бисквит:
-4 јајца
-3 лажици ладна вода
-100 гр. шеќер
-75 гр. брашно
-15 гр. какао
-25 гр. густин
-1 кесичка прашак за пециво
Се двојат белките од жолчките. Белките се миксаат со водата и постепено се додава шеќерот.Потоа се додаваати жолчките една по една. Брашното , густинот , пецивото и какаото се мешаат и постепено се додаваат во белките и се меша со дрвена лажица
Се печи во правоаголна тава бр. 40 обложена со хартија на Т 185 степени околу 20 мин. Бисквитот се остава да олади и со конец се сечи хоризонталано да се добијат две теста.
Се премачкуваат со кремот и се се украсува со рендано чоколадо или чоколадни трошки.
Оргиналниот рецепт ќе го најдете на следниот линк:
http://www.ljiljananieder.com/recepti-detalji/slatko/rajski-kolac-37
No comments:
Post a Comment