Бисквит:
-14 белки
-14 лажици шеќер
-2 лажички прашак за пециво
-4 лажици брашно
-200 гр. сецкани ореви
-200 гр. сецкани суви кајсии
-мармалад од кајсии за премачкување на корите
Се миксаат седум белки со седум лажици шеќер во цврст снег. Се додаваат две лажици брашно помешано со една лажичка прашак за пециво, сто грама ореви и сто грама сецкани суви кајсии. Смесата се истура во правоаголна тава бр.40 обложена со хартија за печење. Се печи 20 мин. на Т од 180 степени. Се печи уште еден ист бисквит. Оладените бисквитни теста се преполовуваат по должина да се добијат четири ленти и се премачкуваат со тенок слој мармалад од кајсии.
Крем:
-14 жолчки
-250 гр. шеќер во прав
-екстрат од ванила
-100 гр.чоколадо за готвење
-250 гр. маргарин
Жолчките се миксаат со шеќерот во прав на пареа и пред крајот се додава чоколадото за готвење. Се остава да олади и се соединува со маргаринот.
Се филова тортата и се украсува рендано чоколадо.
No comments:
Post a Comment