Бисквит:
-6 жолчки
-6 лажици шеќер
-6 лажици млеко
-6 ажици масло
-6 лажици брашно
-3 лажици какао
-1 пакетче прашак за пециво
Жолчките се миксаат со шеќерот и се додаваат млекото , маслото и на крајот брашното помешано со прашак за пециво и какаото. Се истура во намастена правоаголна тава бр. 40 и се печи во загреана рерна на Т од 180 степени околу 20 мин. Се вади од рерна и се остава да олади.
Крем:
-750 мл.млеко
-250 гр. шеќер
-3 кесички прашак за пудинг од јагода
-6 белки
-9 лажици шеќер
-1 кесичка ванила
-600 гр.јагоди
-3 кесички шлаг пена
Млекото се вари со шеќерот и пудинзите од јагода. Белките се миксаат со шеќерот во цврст снег , се додаваат во жешкиот пудинг и се мати додека се соедини смесата. Се остава да олади и се додаваат 600 гр. сецкани јагоди. Кремот се се нанесува врз изладениот кекс , а одгоре се премачкува со шлаг пена подготвена според упатството на кесичката.
No comments:
Post a Comment