Потребно:
-2 шоли јогурт
-1 1/2 шоли шеќер
-2 шоли брашно
-2 лажици какао
-1/2 шола масло
-2 лажички сода бикарбона
-350 гр. вишни
-1/2 шола сок од вишни
-700 мл. слатка павлака со 33% млечна маст
-200 гр. бело чоколадо
-100 гр. чоколадо за готвење
Подготовка:
Посебно се мешаат шеќерот јогуртот и маслото , а посебно брашното какаото и содата и убаво се соединуваат. Смесата се истура во правоаголна тава бр. 40 и се печи на Т од 180 степени околу 20 мин. Во меѓувреме слатката павлака се загрева , се додава белото чоколадо и се стопи со постојано мешање ( не смее смесата да проврие). Се остава да се излади по можност неколку часа во фрижидер. Потоа се микса со најголема брзина додека се добие цврст шлаг.
Изладеното тесто се полива со сокот од вишни и се распоредуваат вишните, а врз нив се нанесува изматениот шлаг. Се украсува со рендано чоколадо.
No comments:
Post a Comment