Тесто:
-10 белки
-10 лажици шеќер
-4 лажици брашно
-1 пакетче прашак за пециво
-100 гр. сецкани ореви
-150 гр. сецкани урми
-150 гр. сецкани смокви
-150 гр. бело суво грозје
Белките се миксаат со шеќерот во цврст снег , се додаваат останатите состојки и се мешаат полека со дрвена лажица. Се печи во плех од шпорет на хартија на Т од 180 степени околу 20 мин. Кога ќе олади се сечи на три ленти.
Крем:
-10 жолчки
-200 гр. шеќер во прав
-екстрат од ванила
-2 чоколада за готвење
-250 гр. маргарин
Жолчките , шеќерот и ванилаат се миксаат и се варат на пареа. Кога ќе се постигни потребната густина се додава чоколадото искршено на коцки и се меша додека се растопи. Кога кремот ќе олади се додава маргаринот и се филова тортата.
-10 белки
-10 лажици шеќер
-4 лажици брашно
-1 пакетче прашак за пециво
-100 гр. сецкани ореви
-150 гр. сецкани урми
-150 гр. сецкани смокви
-150 гр. бело суво грозје
Белките се миксаат со шеќерот во цврст снег , се додаваат останатите состојки и се мешаат полека со дрвена лажица. Се печи во плех од шпорет на хартија на Т од 180 степени околу 20 мин. Кога ќе олади се сечи на три ленти.
Крем:
-10 жолчки
-200 гр. шеќер во прав
-екстрат од ванила
-2 чоколада за готвење
-250 гр. маргарин
Жолчките , шеќерот и ванилаат се миксаат и се варат на пареа. Кога ќе се постигни потребната густина се додава чоколадото искршено на коцки и се меша додека се растопи. Кога кремот ќе олади се додава маргаринот и се филова тортата.
No comments:
Post a Comment